ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία - Πολυεθνικοί όμιλοι αναστέλλουν τη λειτουργία τους 

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στη χώρα και της αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές

Kathimerini.gr

Σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους στην Ουκρανία αποφασίζουν να προχωρήσουν η μία εταιρεία μετά την άλλη, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στη χώρα και της αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η δανέζικη εταιρεία ζυθοποιίας Carlsberg και η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola ανέστειλαν τη λειτουργία των εργοστασίων τους στην Ουκρανία, ενώ εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικών πρώτων υλών. Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπίρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC έθεσε σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης, που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης.

Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, ενώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα εξετάζουν να βρουν πώς θα προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις. Πολλές εταιρείες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρείες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 –η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει «παγώσει»– έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα. Η Ουάσιγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις στην εταιρεία που είναι πίσω από τον Nord Stream 2 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίασαν χθες για να αποφασίσουν ποια τιμωρητικά μέτρα θα επιβάλουν ως αντίποινα για τη ρωσική επίθεση. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας Uniper, που έχει εργοστάσια ενέργειας στη Ρωσία και έκθεση ύψους 1 δισ. δολαρίων στον αγωγό Nord Stream 2, σημείωσε χθες ισχυρή πτώση, ενώ πλήγμα δέχθηκε και η φινλανδική Fortum, που είναι βασικός μέτοχος της Uniper.

Η Coca-Cola HBC έθεσε σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης

Αλλες πολυεθνικές που διατηρούν προσωπικό στην Ουκρανία, όπως ο ελβετικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Nestle, παρακολουθούν στενά την κατάσταση δηλώνοντας ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η βασική τους προτεραιότητα. Ενδεικτικά, η εταιρεία Nestle δραστηριοποιείται στην Ουκρανία περισσότερα από 25 χρόνια, έχει 3 εργοστάσια και μετράει στη χώρα περίπου 5.000 υπαλλήλους. Οπως αναφέρει το Reuters, η δανέζικη εταιρεία μεταφορών και logistics DSV, δήλωσε πως σταμάτησε τη δραστηριότητά της στην Ουκρανία, όπου απασχολεί περίπου 230 άτομα, ενώ η CNH Industrial δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Republicca πως έχει δώσει στους υπαλλήλους της χρήματα για πρόσβαση σε περιοχές ασφαλείας. «Σήμερα η εναέρια κυκλοφορία έχει διακοπεί ενώ τα σύνορα είναι κλειστά, οπότε στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί τίποτα», αναφέρει ο επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της DSV, Φλέμινγκ Ολε Νίλσεν, προσθέτοντας πως οι κυρώσεις είναι πιθανόν να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα σε όλο το εμπόριο της ανατολικής Ευρώπης. Aπό την πλευρά τους, μεγάλες εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ ανέφεραν πως η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να είναι περιορισμένη από τη σύρραξη, εξαιτίας του αποθέματος αλλά και των εναλλακτικών πηγών προμήθειας υλών. Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις του χώρου της βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος αντίκτυπος μακροπρόθεσμα. Εξάλλου, η Ουκρανία προμηθεύει πάνω από το 90% του μετάλλου νέον που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ κατά τη διαδικασία δημιουργίας μικροεπεξεργαστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση